Bioethanol i benzinen skal sikre virksomhed

Projektet Maabjerg Energy Concept har brug for et påbud om iblanding af bioethanol i brændstof til biler, der kan sikre, at deres vision kan føres ud i livet

Foto: Joachim Næshave – Udvikling- og handelsminister Mogens Jensen var iført rød hjelm som symbol for socialdemokraterne ved dagens besøg hos Maabjerg Bioenergi

Foto: Joachim Næshave – Udvikling- og handelsminister Mogens Jensen var iført rød hjelm som symbol for socialdemokraterne ved dagens besøg hos Maabjerg Bioenergi

Af Joachim Næshave & Kasper Kølbæk

Det hele er noget lort. Bogstaveligt talt. Hos virksomheden Maabjerg Bio Energy lidt uden for Holstebro kører den ene lastbil efter den anden traktor. I beholderen har de gylle og slam. Det bruger de til at skabe bioenergi. I de seneste år er det dog et nyt koncept, som har fyldt i
tankerne hos energikoncernen.

Med 290 millioner kroner i EU-støtte har Maabjerg Bio Energy søsat udviklingen af bioethanol, som blandt andet kan benyttes i biler, busser og andre transportmidler.

Det er ifølge bestyrelsesformand og administrerende direktør, Jørgen Udby, vigtigt, at afsætningen af den mængde bioethanol som produceres, kan blive afsat til et marked i nærområdet.

Markedet, som Maabjerg Energy Concept efterspørger, er især brændstof til transportmidler, hvor iblandingen af bioethanolen skal være højere end de 0,5% de er i dag. Hvis projektet skal blive til noget, er det nødvendigt, at bioethanolen kan blive afsat. Den eneste måde, projektet kan blive til virkelighed på, er ved at fastsætte et krav om, at benzinen skal indeholde et bestemt indhold af 2. generations bioethanol.

“Hvis ikke der kommer et krav fra staten, vil der ikke være et marked for 2. generation bioethanol. Og så vil projektet blive stoppet inden for det næste halve år,” fortæller Jørgen Udby.

Politisk løsning skal åbne markedet
I EU ligger der allerede et forslag til løsningen af problemet med at afsætte 2. generations bioethanol. Til 2020 vil 0,5 % af benzinen være 2. generations biobrændsel, men det er ikke nok. Maabjerg Energy Concept håber på et påbud om at optrappe kravet fra 0,5 % fra 2018, så kravet i 2020 er på 2,5 %.

”Det økonomiske er ikke et problem. For at projektet skal blive til noget, skal der være et marked,” siger Jørgen Udby.

Jørgen Udby og resten af folkene bag Maabjerg Energy Concept havde i dag besøg af Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen, samt den amerikanske ambassadør. Mogens Jensen er positiv overfor projektet og fortæller, at det er fremtidens energi. Han fortæller også, at der arbejdes politisk for at bane vejen for projektet.

”En af løsningerne er, at man i EU-regi påbyder, at man skal blande bioethanolen i brændstof. Det arbejder vi også på i Danmark, så der bliver skabt et marked,” siger Mogens Jensen.

Interview med Mogens Jensen angående påbud om iblanding af Bioethanol

Om projektet vil blive til noget, afhænger udelukkende af, om det i EU og nationalt regi bliver påbudt, at iblandingen af ethanolen forøges.

,