Unge brandkadetter skal bekæmpe kriminalitet

Projektet ”Firekids, Fireguys ’n’ girls” skal lære unge at tage ansvar for egne handlinger, og på den måde være med til at mindske kriminaliteten i Holstebro.

Blablahblah FOTO: Sarah Winther

Chikane af brandmænd, politimænd og ambulancefolk er faldet stødt i de kommuner, hvor projektet allerede er godt i gang Foto: Sarah Winther

Af Katrine Dam

Gennem førstehjælp, brandbekæmpelse og redningsøvelser lærer unge at tage ansvar, fungere i et fællesskab og passe på hinanden og omgivelserne. Brandkadetter er kendt fra andre kommuner, og nu er projektet også kommet til Holstebro.

I slutningen af august modtog Holstebro Kommune 647.500 kr. fra TrygFonden til det nye projekt ”Firekids, Fireguys ’n’ girls”, som gennem forskellige øvelser blandt andet skal lære de unge om samfundsansvar.

”Projektet er for unge, der på den ene side elsker aktion, men på anden sige har brug for at komme ind i miljøer, hvor rutine, disciplin og konsekvens sætter rammerne,” siger SSP-konsulent og projektleder på projektet i Holstebro Jon Jørgensen.

Et samfundsnyttigt projekt
Projektet har haft en positiv effekt på kriminaliteten i de kommuner, hvor brandkadetterne allerede er til stede.

Tal fra Greve viser, at ildspåsættelsen i bestemte boligområder er faldet med næsten 70 % siden projektets begyndelse. Samme tendens kan man se i Manchester, England, hvor projektet stammer fra.

”Alle vores tal viser, at der har været en absolut nedgang i kriminalitet i de byer, hvor projektet kører. Det giver blod på tanden, og det viser, at det her er et samfundsnyttigt projekt,” siger Helle Aagot Clausen, som er projektchef for Brandkadetterne på landsplan.

Det gode budskab skal spredes
I Holstebro har man oplevet en stor stigning i påsatte brande. I boligområdet Trekanten var der i 2012 4 påsatte brande, mens der i 2013 var hele 28.

Beredskabsinspektør ved Brand og Redning i Holstebro, Per Jakobsen, håber og tror, at projektet kan have positiv effekt på netop denne form for kriminalitet i Holstebro. Målet er nemlig at skabe et projekt, hvor man også får ”lillebrorsegmentet” med.

”Vi håber, at de unge brandkadetter bliver så bidt af projektet, at de får spredt et budskab til deres venner og familie om, at det ikke er sejt at begå kriminalitet,” siger Per Jakobsen.

Projektforløbet i Holstebro skal vare i tre år, og de første brandkadetter starter i uge 12 i 2015. Her bliver kadetterne hevet ud af skolen i en uge for at indgå i et koncentreret ugeforløb, som blandt andet indebærer overnatning på dragonregimentets kasserne i Holstebro.

Fakta om brandkadetter:

• Formålet med projektet er, at børn og unge over hele landet får mulighed for en meningsfuld fritidsaktivitet som brandkadet. At de unge igennem uddannelse får viden og færdigheder, der støtter dem i at (for)blive aktive og ansvarsbevidste.

• Projektet er rettet mod unge mellem 10 og 18 år.

• I Holstebro vil rekrutteringen til projektet ske gennem skolerne, og kurserne foregår også i skoletiden. Projektet løber i tre år, og omkring 60 mikro- og juniorkadetter kommer igennem forløbene

• Brandkadetterne vil blandt andet blive undervist i førstehjælp, brandslukning – tilpasset deres aldersgruppe – og forskellige redningsopgaver.

,