Unge står i spidsen for musikfestival

Den internationale musikfestival Klassiske Dage har tiårs jubilæum i år, og fokus ligger mere end nogensinde på at få de yngre kunstnere til at deltage på scenen.

Janne Thomsen så livsglæden i en tiårig violinist, der skal spille til Klassiske Dage. Det er det vigtigste udbytte ved de interaktive børneprojekter. Foto: Scanpix

Janne Thomsen så livsglæden i en tiårig violinist, der skal spille til Klassiske Dage. Det er det vigtigste udbytte ved de interaktive børneprojekter. Foto: Scanpix

Af T.M. Dencker

Klassiske Dage, der løber af stablen 2. – 5. Oktober i Holstebro, specialiserer sig i projekter, der involverer børn, fortæller fløjtevirtuos og grundlægger af festivalen, Janne Thomsen. Hun husker, da hun selv var spæd musiker, at det gav blod på tanden, når hun fik lov til at optræde med de tunge drenge.

Fredag spiller hun i hjembyen Holstebro sammen med guatemalanske dirigent, Bruno Campo. De tager 73 unge under deres vinger og fremfører ”Tango Jalousie” i tråd med festivalens tema: Magiske rejser. Det bliver et inspirerende sammenspil mellem MGK-elever, amatører og professionelle.

Alle skal have en chance
En af grundene til at Janne Thomsen vælger at satse på de unge, er, at hun kan nå ud til nogle, der ellers ikke ville få chancen. Børn og unge hvis forældre ikke kan følge dem hele vejen. Hun vil gerne motivere i kunstens navn, fordi hun tror på, at det giver diversitet i en skemalagt hverdag.

”Vi oplever, at det er grænseoverskridende og berører de dybe følelser, når vi skaber musik i fællesskab”, siger Janne Thomsen.

Siden 2008 har de interaktive børneprojekter været en integreret del af Klassiske Dage, og i år går ungdommen virkelig i spidsen. Målet er at formidle musik og bevægelse til folkeskoleelever. Den kommercielle mainstream kultur er så stærk, at der er behov for en kunstnerisk modvægt.

Med sig til at løfte engagementet hos børnene har Janne Thomsen Sigurd Barret, der blandt andet er klassisk pianist og kendt fra børne-tv. Han har været med helt fra starten og kommer igen år efter år, for at give glæden ved klassisk musik videre til de yngste.

Sigurd Barret fortæller, hvorfor han elsker at arbejde med børnene i Holstebro til Klassiske Dage.

, ,