Amatørfotografer går i Vorbecks fodspor

Den første fotograf i Holstebro, A.H. Vorbeck, slog sine folder for 150 år siden. Fotoklubben Blænde 96 er gået i hans fodspor, og resultatet udstilles på Holstebro museum.

10668789_10152684253073559_1577806062_n

I forbindelse med udstillingen kårede man det bedste billede. Vinderen blev Poul Henning Sørensens billede af Sysseltinget. Foto A.H. Vorbeck (t.v.) og Poul Sørensen (t.h.)

Af Maja Østergård Sørensen

Hvis man nogensinde er gået gennem Holstebro gågade, og har tænkt på, hvordan der så ud for 150 år siden, så kan man i disse dage få svaret på Holstebro Museum. Holstebros lokale fotoklub Blænde 96 er nemlig gået i fotografen A.H Vorbecks fodspor og har fotograferet nogle af de samme motiver, som han tog billeder af i perioden 1864-1914.

”Ideen kom fra en af mine venner, der havde hørt om et lignende projekt i København, hvor man var gået i gamle maleres fodspor. Han synes det var en rigtig god ide og, at det lige var et projekt for klubben,” siger medlem af fotoklubben, Frede Rosenberg.

Holstebro har ændret sig
Adolf Herman Vorbeck tog de første billeder, der nogensinde er taget af Holstebro. Blandt hans motiver var Sognekirken, gågaden, Tvis mølle og mange andre velkendte motiver fra Holstebro og omegn. Han var i en lang årrække den eneste succesfulde fotograf i Holstebro.

På udstillingen kan interesserede borgere se, hvordan deres by har udviklet sig og, hvordan forskellige velkendte steder, faktisk ligner sig selv. Det er dog ikke alt, der er, som det altid har været, og nogle fotografer har måttet give op i jagten på det rigtige billede.

”Fotograferne har hver især fået tildelt motiver, men nogle af dem har ikke helt kunnet finde ud af, hvor de oprindelige billeder er taget. De har dog gjort et forsøg og alligevel fået nogle gode billeder i hus,” fortæller arkivassistent ved Holstebro museum Jannie Würtz Sløk.

Ideen med udstillingen er, at lokale holstebroere kan se, hvordan deres by har ændret sig gennem de sidste 150 år.

Jagten på det rigtige motiv
En ting er, at motiverne har ændret sig, men diverse hegn og sikkerhedsforanstaltninger har også givet udfordringer. Vinderen af fotokonkurrencen, Poul Henning Sørensen, havde skam også sine problemer med at få det helt rigtige billede af Sysseltinget.

”Der er kommet mere sikkerhed omkring jernbanen i Holstebro, og det gav nogle udfordrin-ger. Jeg måtte kravle op ad en skrænt og over et hegn for at kunne tage billedet fra det samme sted, som Vorbeck havde gjort, ” siger Poul Henning Sørensen.

Fotoklubbens resultat kan ses på Holstebro museum til og med d. 16. november.

,