Ældre fravælger gratis vaccine

Det er et bevidst valg, når 57% af de ældre i Holstebro kommune siger nej til tilbuddet om en gratis influenzavaccine

De ældre i Holstebro kommune er oplyste om den gratis influenzavaccine, men udnytter den ikke. Foto: Scanpix

De ældre i Holstebro kommune er oplyste om den gratis influenzavaccine, men udnytter den ikke. Foto: Scanpix

Af Tenna Brink Kruse

Hovedpine, feber og ømme muskler. Symptomerne på influenza forsvinder normalt efter en uge, men i en alder af 65 er de ikke altid lige lette at slippe af med. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen landets ældre til at tage imod tilbuddet om en gratis vaccine mod vintersygdommen.

Men i Holstebro er det ikke en selvfølge, selvom vaccinen uddeles gratis. Her var det nemlig kun 43% af de over 65-årige, der sidste år valgte at tage imod tilbuddet. Andelen var 3 procentpoint lavere end for resten af Danmark.

Jeg er ikke syg, derfor bliver jeg ikke syg
Flere adspurgte forklarer fravalget med, at de ikke mener, de har brug for vaccinen. De føler sig sunde og raske i hverdagen og mener derfor ikke, at der er nogen grund til at lade sig vaccinere. En anonym pensioneret kvinde fortæller.
”Jeg er rask, og jeg er bange for, at hvis jeg får vaccinen, så vil jeg blive mere syg fremover.”

Læs også: Private klarer sociale opgaver i kommunen

Hun fortæller samtidig: ”Jeg ved, det er fjollet at tro,” og hun ønsker derfor at blive holdt udenfor citat. En anden har det på samme måde.

I kommunens pleje og omsorgsafdeling er de ikke bekymrede for den lavere tilslutning.
”Vi viderebringer det materiale, vi modtager fra Sundhedsstyrelsen. Men jeg vidste faktisk ikke, at færre Holstebrogensere tager imod tilbuddet end andre,” siger Tove Søgaard, der er ældrechef i Holstebro Kommune.

For dem er det største fokus på de mest udsatte. De får den hjælp og information, som de har brug for via hjemmehjælpere og læger. Derfor gør de ikke noget ekstra ved dette års vaccine-begivenhed for at få flere holstebrogensere til at tage den.

Alle adspurgte kendte til vaccinen, og de følte sig godt informeret af egen læge.

, ,