Private klarer sociale opgaver i kommunen

Holstebro Kommune lader private virksomheder overtage langt flere sociale opgaver end de gør hos nabokommunerne. I Region Midtjylland er det kun Odder Kommune, der overgår dem.

De sociale opgaver i Holstebro Kommune bliver i høj grad udliciteret til private. Foto: Claus Bech / Scanpix

De sociale opgaver i Holstebro Kommune bliver i høj grad udliciteret til private. Foto: Claus Bech / Scanpix

Af Mathias Mosskov Andersen

Holstebro kommune ligger helt i top i Region Midtjylland, når det gælder brugen af private virksomheder til at løse kommunale opgaver. Det gælder mathias 2også de sociale opgaver. I regionen er Holstebro Kommune nummer to, når det kommer til procentdelen af kommunale opgaver, der løses af private virksomheder.

27,6 procent af de sociale opgaver der må udliciteres, er nemlig blevet udliciteret. De sociale opgaver dækker over blandt andet udgifter til børnehaver, plejesteder, ældreplejen og tilbud til folk med særlige behov. Det viser en opgørelse lavet af Dansk Industri (DI).

Borgmester: Vi vil ikke udlicitere de bløde værdier
Holstebro Kommune er desuden i top 10 på landsplan, når det gælder udliciteringer på alle kommunale områder. Her er det 31,8 procent af opgaverne der bliver udliciteret.

Læs også: Holstebro Kommune hjælper de ældre i hjemmet

Da disse tal kom frem, sagde borgmesteren i Holstebro, H. C. Østerby, til TV MidtVest, at han ikke kunne drømme om, at udlicitere på de bløde værdier, som for eksempel hjemmeplejen til ældre.

Af tallene fra DI, fremgår det ikke, om der er sket en stigning i udliciteringen hos ældreomsorgen i Holstebro. Kommunen har i dag ikke kunne oplyse, hvilke områder på socialområdet, der har været udliciteret.

FOA Holstebro er skeptiske
Den store udlicitering af kommunale opgaver har en pris, mener de hos Fag og Arbejde Holstebro (FOA). Her fortæller næstformand Birgitte Nielsen, at man er bekymrede for, at man med kommunale midler hyrer private virksomheder, hvor det ikke nødvendigvis er faglærte, der udfører arbejdet.

”Det er et samfundsmæssigt problem, at nogle tager en uddannelse, hvis det så er de ufaglærte, uden overenskomst, der får jobsene,” siger Birgitte Nielsen.

Holstebro Kommune har haft stor succes med udliciteringen af vej- og parkopgaverne. Her er 90 procent udliciteret, hvilket er det højeste i Danmark.

Procent af mulige sociale opgaver der kan udliciteres, der rent faktisk bliver udliciteret. Fordelt pr. kommune i Region Midtjylland. Kilde: Dansk Industri.

Procent af mulige sociale opgaver der kan udliciteres, der rent faktisk bliver udliciteret. Fordelt pr. kommune i Region Midtjylland. Kilde: Dansk Industri.

,