Færre udlån, flere kulturtilbud

Mens antallet af udlånte bøger på Holstebro bibliotek falder, er antallet af besøgende stabilt. Årsagen gemmer sig i de mange kulturtilbud, mener biblioteksleder

I aften holder Søren Ulrik Thomas foredrag på Holstebro bibliotek  Foto :// Sarah Marie Winther

I aften holder Søren Ulrik Thomas foredrag på Holstebro bibliotek Foto :// Sarah Marie Winther

Af Maria Skjødt

Når du træder ind i de røde murstensbygninger, der huser Holstebro Bibliotek, vil det oftere være for at overvære en debat fremfor at en låne en bog. På fire år er der sket en nedgang i udlånet af bøger fra Holstebro Bibliotek på 22 procent. Men bibliotekets besøgstal forbliver stabile.

”Måden man bruger biblioteket på, er i kraftig forandring. Den store digitale tilgængelighed gør, at biblioteket ikke længere er borgernes eneste låneservice,” siger Holstebros biblioteksleder Kirsten Marie Haugstrup.

Forsker i bibliotekers udvikling på KU, Nanna Kann Rasmussen, peger på de mange streamingstjenester som grunden til de faldende udlån. Netflix, Spotify og netbøger har gjort at musik, film og bøger er mere tilgængelige end nogensinde før. Mange af disse tjenester har overtaget bibliotekets klassiske udlånsfunktion.

Genskaber sig selv
Konsekvensen af de manglende udlån er, at bibliotekerne bliver nødt til at finde en ny funktion i samfundet. Hvor bibliotekerne plejede at oplyse borgerne gennem deres rådighed af materialer, må de nu finde nye måder, hvorpå de kan forblive attraktive for indbyggerne.

”Bibliotekerne må finde en måde at genskabe sig selv på, så borgerne stadig benytter sig af dem. De må gentænke deres måde at være kulturorganisation på,” siger Nanna Kann Rasmussen.

Biblioteksloven kræver, at Danmarks biblioteker skal styrke oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet til borgerne. Nanna Kann Rasmussen forklarer, at bibliotekerne må finde på andre måder at leve op til denne forpligtelse end lige netop udlån.

Arrangementerne holder fast i kulturen
Kirsten Marie Haugstrup peger på Holstebros biblioteks funktion som kulturorganisation, som grunden til at besøgstallene forbliver stabile, selvom udlånstallene falder.

”Vi laver mange arrangementer for at formidle information og kultur til borgerne. Vi oplever derfor ikke, at behovet for biblioteket ændrer sig, men at folk bruger biblioteket anderledes”, udtaler Kirsten Marie Haugstrup.

I denne her uge tilbyder Holstebro Bibliotek fem forskellige arrangementer, der spænder fra strikning til foredrag med Søren Ulrik Thomsen.

,