Museumsdirektør affejer ligestillingsdebat i kunstverdenen

Ifølge museumsdirektør i Holstebro er det en subjektiv sag at købe kunst, og på trods af debatten om ligestilling spiller kunstnerens køn ingen rolle for ham

Folke Kjems har været direktør for Holstebro Kunstmuseum siden 1998, hvor han afløste Jesper Knudsen. Foto: Sarah Winther

Folke Kjems har været direktør for Holstebro Kunstmuseum siden 1998, hvor han afløste Jesper Knudsen. Foto: Sarah Winther

AF SARAH WINTHER

I Holstebro er kunsten ikke til at overse. Den er overalt, og man træder bogstaveligt talt på den, når man bevæger sig gennem gaderne. Men kun én af skulpturerne i bybilledet er lavet af en kvindelig kunstner, og på kunstmuseet i den vestjyske by er der en overvægt af mandlige kunstnere udstillet.

Det leder tankerne hen på den tilbagevendende debat om manglende ligestilling i kunstverdenen. Debatten handler om, at danske kunstmuseer stadig vælger markant flere værker af mandlige end kvindelige kunstnere. Holstebro Kunstmuseums direktør, Folke Kjems, finder debatten irrelevant, og han går ikke op i, om kunstneren er en mand eller en kvinde. Museet samler på forholdsvist få kunstnere, og koncentrerer sig så om at vise alle aspekter af kunstnerens livsværk.

”Det er et stort ansvar, som man godt kan få helt ondt i maven over nogle gange. Men det er også et stort privilegium. Og så er der altså kun én ting der tæller – den allerbedste kunst.”

Har mange kvindelige kunstnere
Hans indtryk er, at Holstebro Kunstmuseum placerer sig højere oppe på skalaen end de største danske museer, når det handler om at udstille ligeså mange kvindelige kunstnere som mandlige. Og museet har da også 15 kunstnere af hunkøn mod 22 af hankøn. Til sammenligning har Arken 120 værker lavet af mænd og kun 27 af kvinder. Men ifølge Folke Kjems er kunstnerens køn langt fra en afgørende faktor for, hvilken kunst der bliver indkøbt. Han er dog klar over, at debatten verserer.

”I forhold til tidligere bliver vores branche mere og mere domineret af kvinder, så jeg kan godt forstå, at spørgsmålet opstår. Jeg ser det bare ikke som et problem. Det er en meget subjektiv og udemokratisk sag at købe kunst, og hver gang løber man en risiko, så det skal kun afgøres af kvaliteten i værket.”

Christian Gether, museumsdirektør for Arken, er af samme opfattelse. Han mener, at det er den kunstneriske kvalitet og ikke statistik, der skal afgøre valget af indkøbt kunst. Debatten er blusset op igen efter, at undersøgelsen ’Med kønnet på museum’ har stillet skarpt på ubalancen mellem mandlige og kvindelige udstillede kunstnere på landets største kunstmuseer.

,